Lungkollaps

Om du har drabbats av lungkollaps så har en del av lungan eller hela lungan fallit ihop. Detta ger bröstsmärtor och mycket svårt att andas.


Symptom: Stora svårigheter att andas

Man med lungkollaps tar sig på bröstet

Lungkollaps orsakar bröstsmärta.

Får du en lungkollaps märker du det genom att det gör ont i bröstet när du andas.

Ett annat symptom på en lungkollaps är att det känns svårt och mycket tungt att andas.

Sök vård om:
  • Om du misstänker att du har fått en lungkollaps ska du kontakta din vårdcentral eller ringa till sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.
  • Om du plötsligt får smärtor i bröstet, svårt att andas och blir kallsvettig ska du ringa 112.

Detta kan orsaka en lungkollaps

En lungkollaps kan bero på att det har gått hål på lungan, att en lungblåsa går sönder eller att lufttrycket i lungan förändras.

I många fall är det oklart vad det är som gjort att lungan kollapsat.

Går det däremot hål på lungan beror det oftast på att du brutit ett revben som punkterat lungan eller att du råkat ut för en olycka.

Män drabbas oftare än kvinnor och ofta är det unga och vältränade personer eller äldre över 70 år som får en lungkollaps.

Behandling krävs bara vid stora kollapser

Drabbas du av en mindre lungkollaps brukar den i allra flesta fall läka av sig själv.

Dränage

Får du en större kollaps måste du behandlas på sjukhus med ett dränage. Ett dränage innebär att det kopplas en slang till lungan som tömmer lungsäcken på luft och samtidigt håller den utspänd. På så vis kan lungan läka.

Operation

I vissa fall kan lungan behöva opereras. Men det är bara en behandlingsmetod som används om patienten fått en lungkollaps flera gånger eller om dränagebehandlingen inte hjälper.